2015. július 23., csütörtök

Hét fő ellentét - Adakozás

Ahogyan ígértem erre a hétre még jár egy rész a sorozatból, csakhogy én is tanuljam a fegyelmezettséget... :)
Ebben a részben a fösvénység ellen párjáról az adakozásról fogok írni. Az adakozást mindig a pénzzel kötik össze és természetesen a fösvénységet is.

Mi a fösvénység? Más szóval kapzsiság vagy zsugoriság.Az adakozásban pedig benne van maga a szó jelentése. A pénzzel való bánásmódról szól mindkettő. Igazából azok  esnek bele a túlzott fösvénységbe, akik belső bizonytalansággal küzdenek. A mai világ egy olyan nyomást és egyben szabadságot passzíroz ránk, amit olvastam erről a témáról: "...mindenki maga dönthet, mit tart igaznak, mit gondol a világ működéséről és céljáról, és ezzel egy időben önmaga is dönt a sorsáról." Ebből kifolyólag pedig szorongást válthat ki.

Az adakozás mint ellen pillér viszont nem szorongást okoz, hanem felszabadít. Próbáld ki, adj egy rászorulónak pár forintot. Milyen érzést kelt benned, hogy segítettél rajta? Van miből adnod,és az egy biztonság érzetet kelt benned, igaz? És ez a biztonság érzet felszabadít, megnyugtat és jó érzéssel tölt el. Egyébként a fösvény embert mindenki a gazdag , vagyonos emberekkel társítja. Nekem is sok időmbe telt míg ezt a sztereotípiát megváltoztattam magamban, mert sajnos ha visszaemlékszünk, akkor a gyerekkori mesékben is a gazdag ember volt a rossz, a kapzsi és a fösvény. Akkor most erre elmondok egy engem is elgondolkodtató tényt. A világ összes vagyonát osszuk el egyformán a világ népessége között. Szerinted, amit egy gazdag ember előtte megcsinált, felépített és megteremtett, ne tudná még egyszer megcsinálni? És a szegény? Szerinted mit csinálna annyi pénzzel? Nem tudná kezelni, átlátni és olyan költekezésbe kezdene, hogy lehet pár nap múlva ugyanott lenne, ahol előtte volt, nem? Így nincs értelme annak, hogy a vagyonos emberek pénzüket odaadják a szegényeknek.
A másik része a dolognak, pedig az, hogy a tényleg igazán gazdag emberek, akik valóban megdolgoztak azért, a fényűző életért, amiben élnek igenis szoktak adakozni. Az adakozás egy nagyon fontos dolog a gazdagságban, mert lehet, hogy nincs valakinek sok, de ha megpróbál segíteni valakin, akkor az már jó érzéssel tölti el és lehet nem attól (sőt biztosan nem) fogja visszakapni, hanem máshonnan, de a vonzás törvénye is kimondja, hogy ahol hiány keletkezik (vákuum), oda többszörösen fog visszaáramlani a "hiánycikk". Az adakozásról és a vagyon kapcsolatáról pedig ajánlom ezt a könyvet: Az adakozó avagy miért igaz az, hogy "aki ad, sokkal többet kap vissza?" Bob Burg - John David Mann .

Természetesen van az előbb leírtakra ellenpélda is, nem állítom, hogy csak jól viselkedő gazdagok vannak, de azokkal nem akarok foglalkozni, érdemes az olyanokat figyelni, akik példaértékűek és tanulhatunk tőlük sok hasznos dolgot.
Visszatérve a fösvénységre nem kell azonnal rosszra gondolni, de van aki hozott minta alapján nem szereti költeni a pénzét, gyerekként ki mit lát, illetve ki milyen személyiség. Így lehet valaki spórolósabb ám az még nem jelenti azt, hogy minden fillért a fogához ver mielőtt elköltené csak éppen azt mérlegeli,hogy az adott dologra mennyire is van szüksége és ha nincs akkor szépen visszateszi a polcra és tovább sétál. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése