2015. február 10., kedd

Mesebeli számok


A hármas szám igen erős, összetett jelentéstartalommal bír. A test-lélek-szellem hármasságára ugyan úgy utal, minta a Szentháromságra, valamint a múlt-jelen-jövő összefüggéseire. Ezáltal egyben a kiegyensúlyozottság és harmónia jelképe is. A cselekvés szintjén a hármas szám hordozza a kettő találkozásával létrejövő harmadikat, tehát magát a teremtést, alkotást, eszmék megvalósítását.

A hetes szám mesekezdő formula, a mentális életet jelképezi. A szituációk magasabb szemszögből való megfigyelésének, megélésének állapotára utal. A Táltos mondakörben is fontos szám a hetes. Ő a belső hívó hang, azt a célt szolgálja, hogy túljussunk a kihívásokon és akadályokon. A mesebeli hétfejű Sárkány belső korlátaink külső kivetítődése, amivel meg kell küzdenünk.




A kilences szám a tökéletesség száma, a kiegyensúlyozott hármast önmagával megszorozva kapjuk ezt a számot. Ő a Mennyország kapuja. a spirituális, lelki élet és tudás szimbóluma. Rajzolatából észrevehető, ahogy itt már a felső csakrákra terelődik a hangsúly, ellentétben tükörképével, a hatossal. A mesékben a gyógyítás eszközeként szerepel, kevésbé cselevést, inkább tárgyakat jelöl; a kilencedik ház, kilenc féle gyógyfű, kilenc árpaszem. Érdekesség, ha a kilences számot bármilyen más számmal megszorozzuk, és az eredmény számjegyeit összeadjuk, egészen addig, amíg egyjegyű számot kapunk, láthatjuk, hogy a számjegyek összege mindig kilenc. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése