2015. július 1., szerda

Hét fő ellentét - Mértékletesség

Itt vagyok a sorozat második ellentetjével. Most a mértékletességről, a torkosság ellentétéről lesz szó. A torkosságról mindenkinek vagy a többségnek az evés, a habzsolás jut eszébe. Erre is kitérek majd, de az élet számos területén lehetséges a túlzásba esés.

Mit is jelent a mértékletesség? Nyilván amikor nem esünk túlzásokba. Ez változó ám, szerintem... Mert míg az egyik embernek valami túlzás, az addig a másiknak lehet aranyközépút. 
Miért fontos, hogy mértéktartóak legyünk? - kérdezhetnéd. Azért, mert így tudjuk élvezni az életet normálisan és itt a normáliasan szón van a hangsúly. Nem gondolom, hogy ne legyünk szenvedélyesek és ne lelkesedjünk, de semmit sem szabad túlzásba vinni. Sajnos nem nehéz túlzásokba esni és sokszor azt tapasztalom, hogy valaki feltűnésből, akarattal esik bele. Pedig a kevesebb néha több, nem?
A mai világban szinte minden feltétel adott arra, hogy mértéktelenül és mértékletesen éljünk, a választás ebben is rajtunk áll. Élelmiszer hiány csak egyes elmaradott világrészeken van, míg a fejlett gazdasággal rendelkező területen pazarlás van és az elhízás okoz gondot. Míg valaki túleszi magát, addig pont a másik véglet is veszélyes lehet, amikor a ló túloldalán találja valaki magát és kórósan nem eszik. Ugyanígy igaz a pénzhajhászásra is. A testi élvezetekben való elmerülést és túlzásba vivését a következő bejegyzésben fogom boncolgatni, de manapság ez az egyik olyan dolog, ami akkora nyilvánosságot kap, ami szerintem már túlzás. Nem azt mondom, hogy ne beszéljünk ilyen dolgokról, de van ami nem a nagy közönségre tartozik.

Visszatérve az eredeti témára, már az ókorban is felismerték, hogy a torkosság és a mértéktelenség romba dönthet embereket és akár birodalmakat is, innen is ered az aranyközépút kifejezés. Mindenből annyit, amennyi szükséges: ételből, pénzből, élvezetekből. Az egyensúlyra való törekvést is jelenti, és ha valaki kiegyensúlyozott akkor jó esélye a boldogságra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése