2015. január 22., csütörtök

Te zónában vagy?

 Ma a  "zóna" élményről lesz szó. A „zónában lenni” kifejezés a sportból származik. Arra szokták mondani, amikor minden "összejön", mármint jó értelemben! Másképpen "flow"-nak hívják, a pszichológiában, itt áramlat a jelentése. Amikor látszólag sodródsz, de igazából te irányítasz,akkora a lendületed, hogy te vagy a sodró erő és a célod, ami pedig húz magához. Így alakul ki a sodrás iránya. 
Nincs akadály, nincs ami megállíthatna akkora az elán amivel haladsz. Lépésről lépésre. Ez egy fantasztikus érzés, csak megyünk előre, mint „kés a vajban”.Szinte lebeg ilyenkor az ember a föld felett.
Én ezt inkább úgy képzelem el, hogy a flow egy keskeny kis folyó, melynek két partján belül van a zóna.
A zóna törvénye így hangzik: olyan célok kitűzése, melyek kihívásnak számítanak, de nem nehéz annyira, hogy ne tudnád megcsinálni. Nem unatkozol közben, de nem is kell aggódnod. Azért írtam, hogy keskeny folyónak gondolom, mert ez egy kötéltánchoz hasonlít, amin folyamatosan egyensúlyozni kell. Csak úgy maradhatunk benne, ha folyamatosan a célon tartjuk a szemünk, fókuszálunk, ami igen nehéz, mert nagyon sok eltérítő körülmény van a világban.
 Egy célnak négy alapkritériuma van: konkrét, mérhető, elérhető és motiváló legyen, de ne bénítson meg és ne fáradj bele.
Hogyan tudunk tehát zónába kerülni? Három dolog kell „csupán” hozzá:
  1. Motiváló célok (hogy egyáltalán elinduljunk).
  2. Egész életen át tartó tanulás (a magas kompetenciaszinthez).
  3. Cselekvés (a totális fókuszhoz).
Ezt a hármat tedd szokásoddá és meglepődsz majd, milyen szárnyakat kapsz. Az életed változni fog, mégpedig jó irányba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése