2014. november 20., csütörtök

Sikergyilkos gondolatok

Sokat gondolkodtam nemrégiben azon, hogy valaki mitől lesz sikeres. Igazából a siker fejben dől el. Az, hogy mit gondolunk meghatározza az eredményeinket. És ezt sokan tudják, mégsem tesznek erőfeszítéseket arra, hogy működtessék is. A kulcs a hozzáállásunk megváltoztatásában rejlik, abban hogy ellenőrizzük a gondolatainkat és az ahhoz párosított érzelmeinket. Az agy tudatalattija nem képes különbséget tenni a látható és elképzelt világ között és az e gondolatoktól kiváltott érzések között sem.
Olvastam néhány dolgot, amin lehetne változtatni...


1. Tökéletes körülmények nincsenek!

Ha arra vársz, hogy a körülményeid tökéletesek legyenek akkor fejezd be, mert sosem lesznek azok. Saját tapasztalatból tudom, hogy akkor fogsz harcolni amikor a lehető legrosszabbak a körülményeid vagy rosszabbodnak azok. Ha tudod mit akarsz, akkor ne a hogyan-on agyalj, vágj bele. Indulj el az úton és fognak nyílni az ajtók előtted. Tervezz álmodás után és kezdd el megvalósítani.

2. Álmodj nagyot, de sok kis célt tűzz ki, mint köztes megállókat! 

Kell, hogy legyenek nagy álmaid, de kellenek a pici célok, mert azok fognak az utadon feltölteni, lökést adni, lelkesíteni. És ne hagyd, hogy bárki is elvegye a kedved, megmondja mit csinálj, mert nincs joga hozzá!

3. Mit gondolnak mások a sikerről?

A legtöbben tévhitben élnek a siker fogalmával kapcsolatban. Sok pénz, luxus, csillogás, stb.
Hatalmas tévedésben él az, aki ezt gondolja, mert a siker benned rejlik, a boldogságodban. Ha belül boldog vagy akkor nyertél,de mi is a boldogság? Amikor elégedett vagy, kiegyensúlyozott, lelki harmóniában élsz magaddal és a családoddal. Ilyenkor más a levegő is körülötted és az ilyen embereket fogod vonzani az életedbe.


4. Siker=Szakmai eredmények?

Nem! Ez csak egy kis szelete az életnek. Ide tartoznak a család, barátok, egészség, spiritualitás. A munkahelyi dolgaidat ez utóbbiak jobban befolyásolják, mint gondolnád. Ha nincs rendben valami a háttérben, akkor a karriered sem olyan ütemben halad majd, ahogyan szeretnéd. Akkor hogyan is van ez a képlet? Mi a siker?

5. Ne hasonlíts!

Ne hasonlítgatsd magad másokhoz! Neked is van egy utad, amit végig kell járnod és másoknak is. Neked is vannak képességeid, amiket ki kell bontakoztatnod és másoknak is. Ettől szép az élet, hogy nincs két egyforma ember!
Kivé szeretnél válni? Hogyan szeretnéd magad látni a jövőben? Hol tartasz most? Inkább ezekre válaszolj magadnak őszintén és hozd ki magadból a maximumot!

6. Annyit érsz, amennyi pénzed van?

Ezt felejtsd is el! A siker egyenlő a boldogsággal, és ez látszik rajtad. A szemeid csillogásából, a kiállásodból, ahogyan beszélsz másokkal abból. Ennek pedig semmi köze sincs a pénzhez. Tudod, lehet, hogy az Audiban ülnek lelki szegények!
A pénz egy eszköz, ami természetesen szükséges ahhoz, hogy megélj. Ha pedig nem vagy elégedett azzal az összeggel, amit keresel, akkor kezdj el keresni valamit, amivel ki tudod egészíteni a havi bevételedet (itt szigorúan legális dolgokra gondolok).

7. Miért (nem) lehetünk sikeresek?

Olvasd el a fentebbi mondatot a nem szócska nélkül!Ugye mennyivel másabbul hangzik? A sikert vedd célba, más meg nem létezik. Ha folyamatosan az jár az eszedben, hogy nem, akkor az úgy is lesz. Tudod mit kell tenni? Koncentrálj arra, amit szeretnél és láss csodát, megvalósul. Töröld a szürkeállományodból a "jó helyen jó időben" , " nem jó családba születtem" , "nekem semmihez sincs tehetségem", stb. kliséket. Ezek lejárt lemezek, egy régi világ maradványai. 

8. Mit akarsz? Úgy igazán. 

Hihetetlen, de az emberek jó nagy százaléka nem tudja pontosan, mit akar. Már gyerekkorban kiöli a fantasztikus iskolarendszer az álmodás képességét belőlünk. Azt sulykolják belénk, hogy tanuljál, legyél mindenből ötös és akkor a legjobb középiskolába, egyemre járhatsz. Csakhogy az a gond ezekkel, hogy nem lehet mindenki mindenből kitűnő. Különbözőek vagyunk különböző képességekkel. A matek zsenitől ne várjuk, hogy fantasztikus, izgalmas élmény beszámolót írjon különböző irodalmi képekkel teletűzdelve a nyári vakációjáról, míg a legtehetségesebb író palántától se várjuk el, hogy azonnal megértse az algebra rejtelmeit. 
Te tudsz álmodni? Akkor írd le 100 álmodat, ugye hogy nem is olyan könnyű!

9. Egy valakit kell legyőznöd: ÖNMAGAD!

Kapitalizmusban élünk, mindenki versenyzik mindenkivel. Ez nem is lenne annyira gond. Sokan azt hiszik, hogy mások eltiprásával kell előrébb jutni. Egyre többen ébrednek rá, hogy ez nem így van. Magunkat kell legyőzni, mert mi magunk vagyunk a  saját sikerünk titka. Mindenkinél ott van az esély a győzelemre, de csak az fog nyerni, aki tesz is érte.

10. Kudarc nincs csak tapasztalat!

Ide csak annyi megjegyzésem van, hogy semmi nem megy simán, főleg az elején. Minden kezdet nehéz mielőtt könnyűvé válna. Elsőre semmi nem megy simán, gondolj arra, amikor a cipőfűző masnizását tanultad. Ugye, hogy nem ment azonnal szuperül, de ma már csukott szemmel is megy?! A legtermészetesebb
dolog, hogy kísérletezni és gyakorolni kell, mert elsőre csak nagyon
kevés dolog fog kifogástalanul működni. Ez utóbbit szinte az összes kutató munkára rá lehet húzni, főleg a biológiai kutatásokról tudnék mesélni...

Bármit eltervezel az életben legyen meg a hatalmas MIÉRT-ed, de a HOGYAN-on ne gondolkodj, az majd jön magától. Csak indulj el és kezdj bele, új ajtók fognak megnyílni előtted és végül célba fogsz érni. És ne nézz vissza csak előre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése