2014. április 10., csütörtök

Szabadnak születtél


Szabadok vagyok mindannyian. Legalábbis annak születünk,csak ,és itt van a bökkenő, vannak társadalmi kötelezettségeink már gyerekkorunktól kezdve.

Csecsemőként már lányos vagy fiús cuccokba bújtatnak.Máris be vagyunk skatulyázva. Aztán ahogyan növünk, elég gyorsan, jön a bölcsöde,mert ha anya otthon maradna velünk nem biztos hogy lenne mit enni adnia hónap végén.Szerencsés esetben kerek,egész családban nevelkedünk,ahol apa is dolgozni jár...A bölcsibe is idióta napirend van: etetés, altatás...stb.
Aztán jön az ovi.Itt már azért több szabály van.Próbálják az óvónénik leszabályozni a kölköket minden fajta foglalkoztató és fejlesztő dologgal, amit nem feltétlenül élvez minden egyes gyerkőc és egyre több van ahogyan közelítjük az iskolás kort.
Jön a suli...tele szbályokkal meg a barom csengővel,amire szinte messiásként vár a diák miután már megtanították az órát leolvasni.Van a szoktató év ami elég light-os...ezt első osztálynak nevezem,itt még jegyek sincsenek.Ahogyan növünk egyre jobban terhelnek és tanítanak meg minden olyan dolgot ami szerintem tök felesleges.Például engem baromira nem érdekelt,hogy az ősember,hogyan csinált magának mindenféle szerszámot,az hogy mit evett meg pláne nem. Miért nem lehet a tantárgyakat kiválasztani?Törit biztos nem választottam volna be...A lényegre nem tanítanak meg,hogy hogyan legyünk jó emberek.Hogyan alakítsunk ki más emberekkel kapcsolatokat, a szünetek erre kevesek. Hogyan legyünk talpraesettek és kreatívak. Ha van egy ötletünk hogyan valósítsuk meg.Szerencsére mára már van néhány olyan iskola, ami ezekre a dolgokra helyezi a hangsúlyt.
Aztán jön a nagybetűs élet.Mindenhol szabályok vannak.A munkahely...ne is beszéljünk róla...mettől-meddig kell ott lenni,mikor ehetsz,mikor kávézhatsz,mikor mehetsz ki a klotyóra, stb...
Annyi szabály van,még otthon is.A számlák tömkelege...
Na ezektől a sok szabályoktól nem érezzünk magunkat szabadnak.Manapság a szabadságunk fő gátja a pénz!Nem a megléte,hanem a hiánya.Pénz beszél, kutya ugat. - mondhatnám.

DE!!!!Képzeld el hogy annyi pénzed és időd van amennyit csak akarsz és azt teszel amit csak akarsz.Képzeld el,hogy haza mész.Összepakolod a cuccaidat,vagy még azt sem.Kimész egyenesen a reptérre és veszel egy repjegyet és oda ahová mindig is vágytál.Hósapkás hegyek közé vagy fehéren izzó homokos tengerpartra.és addig maradnál ameddig szeretnél,olyan és annyi csillagos szállodában amelyet te választanál magadnak.Mit szólsz? Tudnál így élni? Szerinted így szabadnak éreznéd magad? És mondd KIVEL osztanád meg?


Rudimental feat. Emeli Sandé - Free


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése