2014. július 16., szerda

Egy kínai bölcs tanácsai

1.Ne erőltess rá másokra olyan dogokat, amelyek akaratuk ellen valók, és ne tegyél olyat, amivel megbántasz másokat. Ha valaki megbánt, próbáld tolerálni azt. 

Ne tukmáld rá magad a másikra,mert akkor csak magadnak okozol kárt...hagyj időt másnak és magadnak is. Nem érdemes erőszakosnak lenni, mert az senki nem kedvez. Ha pedig más teszi ezt veled, szépen is vissza lehet utasítani. Egyébként meg tudod: az idő neked dolgozik!




2.Adni nagyobb öröm, mint kapni. A konfuciánus eszmerendszer alapvető tanítása az igazságosság és a hűség mellett az emberség. Emberség = szeretni az embereket. Tudás = ismerni az embereket. 

Na ez egy nagyon nagy igazság. Sokszor hallani, hogy: "nekem sem ad senki." Ha nem tudsz adni, akkor kapni sem fogsz! Nagyon sokszor tapasztaltam már meg saját magamon is, pozitív és negatív irányban is. Amit pedig adsz, azt kapod vissza mindig többszörösen,érdemes tehát jó dolgokat adni!




3.Nehéz elkerülni a csalódásokat és a kellemetlenségeket. Lehet, hogy ezeken nem is tudunk változtatni, de a hozzáállásunkon igen.

Dolgozz magadon! Ne hagyd, hogy a kellemetlen, rossz dolgok magukkal húzzanak a mélybe. Változtass az attitűdödön, legyél nyugodtan büszke magadra és védd meg magad ha bántanak érvekkel, de ne dühösen. Tudod: Egyszer nyersz, egyszer TANULSZ!




4.A különleges bátorságú és tehetségű embereknek az átlagembernél komolyabb önuralommal kell rendelkezniük. Léteznek elviselhetetlen dolgok. Ha az átlagembert megszégyenítik, az kardot ragad, de ez nem bátorság.

Nagyon fontos, hogy a zűrös helyzetekben, mikor ég a talpad alatt a föld, akkor is higgadt maradj. Ha temperamentumos személyiség vagy, akkor mielőtt kinyitnád a szádat olyan ellen ami nem tetszik, számolj tízig. Tudom nehéz megállni, mert én aztán sosem rejtettem véka alá a véleményem, de meg lehet csinálni, nekem is sikerül minden egyes ilyen alkalommal.




5.Ha szerencsétlenség történik veled, hagyd minél gyorsabban feledésbe merülni, mert csak így marad időd értékesebb dolgokkal foglalkozni, és hatékonyabb, boldogabb életet élni.

Ki akarja újra és újra átélni a régen történt sérelmeit? Pedig aki ezeket mesélni egész álló nap, az pontosan ezt teszi. Folyamatosan a múlt rabja és így a jövőé is. Nem tudja élvezni a jelen pillanatát, nincs nyugta. Folyamatosan vonzza magához ezeket a negatív eseményeket. Tíz év múlva is ugyanazok a problémái lesznek, mint ma.




6.Szigorúbb legyél önmagaddal és toleránsabb másokkal. A tolerancia nem naivitást és befolyásolhatóságot jelent, hanem megértő és együtt érző magatartást mások hibáival szemben, vagyis azt a képességet, hogy a másik szemével tekints a problémákra.

Erről egy szó jut eszembe: empátia. Sajnos sokszor tapasztalok olyan szintű önzést és türelmetlenséget emberek között, hogy azt nem is tudom és nem is akarom leírni. Ezek olyan tulajdonságok, amik alapból belénk van kódolva. A toleranciát lehet tanulni. Már az ősemberben is volt empátia más élőlény iránt. Bennünk miért kezdenek ezek kihalni?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése