2014. július 11., péntek

Tíz titok

Önbecsülés
Elfogadod magad? Olyannak szereted önmagad, amilyen vagy? Szívesebben lennél valaki más? És ha igen, miért? És ki lennél? Hogyan fogadod a kritikát? Megsértődsz, vagy megpróbálsz tanulni belőlük? Bűntudatot érzel, ha valamilyen önző tevékenységet végzel? Gondolj valamilyen nem régi esetre! Képes vagy higgadtan fogadni, amikor dicsérnek vagy bókot mondanak neked? Megfelelő tisztelettel beszélsz magadhoz?Bátorítod vagy kritizálod magad a belsőbeszédben?

Alkotókészség
Elképzeled magad a jövőben, mint sikeres személyt? Vizualizálod magadban azt a jövőképet, amit szeretnél? Mikor csináltad ezt utoljára? Van egy rövid pozitív mondatod, mantrád, amit akkor használsz, amikor a belsőbeszéded negatívvá válik? Visszajátszod képzeletedben a régi sikereket? A saját és nem „más szemén” keresztül vizualizálod ezeket? Úgy tekintesz magadra, mint aki valódi nyerő? Hogyan segít neked ez a beállítottság, hogy elérd a céljaidat? Szoktál meditálni? Milyen gyakran meditálsz és hagyod, hogy szárnyaljanak a gondolataid? Megjelöltél már egy közeli időpontot, amikor újból ezt fogod tenni?

Felelősség
(Ellenőrzés = kontroll, figyelemmel kísérni valamit, számon tartani az állapotát, helyesség vizsgálata, szükség esetén módosítás)
Ellenőrizd az időt! Gazdálkodj okosan saját időddel!Próbálj meg minden percet hasznosan tölteni!
Ellenőrizd gondolataidat, elképzeléseidet! A képzelődés összefogottság nélkül sehova nem vezet. Tervezz, ne csak álmodj!
Ellenőrizd kapcsolataidat, kivel érdemes megismerkedni, beszélgetni, kit jobb elkerülni, kivel kell együtt dolgozni! Tedd rendbe a "semilyen" és a rossz kapcsolataidat! Ha kell zárd le azokat, amelyekre nincs szükséged!
Ellenőrizd a kommunikációdat. Akkor beszélj, ha olyan üzenetet szándékozol közvetíteni, amely értéket jelent a fogadó számára és segíti a megértést.
Ellenőrizd elkötelezettségeidet!
Ellenőrizd céljaidat!
Ellenőrizd, hogy mivel törődsz! Ne csak az érzelmeid irányítsanak!

Bölcsesség
Tisztességes vagy magaddal és másokkal? Hogyan válaszolna erre két olyan személy, akiket jól ismersz?
Maradéktalanul megbíznak benned mások? Idézz fel a közelmúltból olyan esetet, amikor megbízható személyként viselkedtél. Arra tartasz, amerre menni akarsz? Azt csinálod, amit csinálni akarsz? Olyan emberré válsz, amilyenné válni akarsz?  A jelenlegi szakmádban előnyösen tudod kiaknázni tényleges képességeidet, adottságaidat? Hogyan fogsz lehetőséget találni, hogy ezek megnyilatkozzanak? Mit teszel, hogy bővítsd a szókincsedet és az ismereteidet? Mennyit olvasol naponta és mit hallgatsz vagy nézel?

Cél
Milyen céljaid vannak ebben a hónapban? Mit fogsz tenni ma, ami közelít ezekhez a célokhoz? Mindennap csak egy kicsit tegyél a célodért! Mi az egyik szakmai célod ebben a hónapban? Beszéltél erről olyannal, aki megerősíthet szándékod helyességében? Van éves terved? Kijelölted az egészséged megőrzésével kapcsolatos céljaidat? Ügyelj arra, hogy ezek konkrétak legyenek. Eldöntötted, hogy mennyit fogsz havonta félretenni, gondolván a jövőre? Mit fogsz tenni holnap? Át fogod vinni holnapra azokat a teendőket, amelyeket ma nem sikerült elvégezned, hogy holnapi célokként újra nekiláss megvalósításuknak?

Kommunikáció
Tudod, hogy mások milyennek látnak? Nem félsz megkérdezni őket? Jól érzik magukat mások a társaságodban? Mit teszel azért, hogy jól érezzék magukat? Többet hallgatsz, mint amennyit beszélsz? Tudod két fülünk van és egy szánk, ami azt jelenti, hogy kétszer annyit kellene hallgatnunk, mint beszélnünk!
Következetesen legjobb önmagadat nyújtod? Milyen konkrét módokon próbálod ezt elérni? Elfogulatlanul keresed másokban a jót? Nyújtasz lelki simogatást azoknak, akiket szeretsz? Milyen gyakran?

Hit
Természetes módon számítasz a sikerre? Mit mondasz róla magadnak? Egészségesnek tartod magad, vagy „nem olyan jónak”? Mit teszel, hogy egészséges maradj? Szerencsés vagy? Miért vagy az, miért nem vagy az?  Mennyire voltál „szerencsés”? Mennyire voltál felkészült? Beszélsz az embereknek a problémáidról? Miért?Optimista vagy pesszimista gondolataid vannak? Optimistának tartanak? A következő vélemények közül melyiket vállalnád mint sajátodat: Részben felhős az idő; részben napos az idő?

Alkalmazkodóképesség
Min nevetsz? Viccen, anekdotán, vagy képes vagy felfogni saját időnkénti furcsaságaidat is?
Tanulj meg uralkodni az érzelmeiden! A harag a te érzelmed, tehát te dönthetsz róla, hogy szükséged van rá, vagy nincs. Rajtad kívül senki sem tehet dühössé téged. Egy vitát nem lehet megnyerni, csak az egyetértést lehet elnyerni. Ne szokd meg a mindent vagy semmit stílust! Ha a dolgok nem alakulnak úgy, ahogy eltervezted őket, vizsgáld meg az új helyzetben rejlő lehetőséget! Tanuld meg a „nem”-et úgy kimondani, hogy azt jelentse: „igen, de máshol már elköteleztem magam”. Jobb előre „nemet” mondani, mint később sajnálni, hogy nem tudtad megcsinálni. Te vagy az egyetlen, aki a fejed fölé akaszthatod azt a bizonyos „kardot”.

Állhatatosság
Be szoktad fejezni, amit elkezdesz? Mindig? Általában? Esetleg? Könnyen elveszted a kedved? Mit teszel, hogy ne engedj ennek az érzésnek? Olyannak látnak mások, mint aki cselekvésorientált? Kérdezd meg a hozzád közelállókat, mit gondolnak erről! Mögötted, vagy előtted van a lehetőség? Vedd sorra, milyen céljaid vannak ebben az évben! Kitartasz, amikor meg vagy győződve róla, hogy igazad van? Miért szokott ez nehéz lenni számodra? Képes vagy az akadályokat a sikerhez vezető út lépcsőivé változtatni? Keress rá három példát!

Távlat
Mindig azt kapod vissza, amit elültetsz. Ha almamagot ültetsz, almafát kapsz; ha nagy gondolatokat ültetsz, nagy embereket kapsz.


A siker tíz titka

1. Fogadd el önmagad, hogy mások is megszerethessenek!
2. Agyunk nem képes különbséget tenni a valóban megtörtént és a képzeletünk által élénken, átéléssel felidézett élmények között.
3. Az élet adományai hozzájárulásunk nagyságától és minőségétől függnek!
4. A gazdag szókincs –ami magába foglalja a széleskörű, általános ismereteket is– a sikeres egyének foglalkozástól független sajátja.
5. Az életben sokan azért nem érik el sosem a céljaikat, mert sosem tűztek ki maguk elé célokat.
6. Egyetlen simogatás többet ér mint ezer szó.
7. Az élet egy önmagát beteljesítő jóslat. Nem feltétlenül kapod meg az élettől amit akarsz, de hosszú távon általában azt kapod, amit vársz tőle.
8. A régi szép idők itt vannak és most vannak.
9. A nyerők fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy a dolgok megtörténjenek, míg az emberek többsége nem hajlandó erre.
10. Az életet nem lehet „összegyűjteni”. A boldogsághoz nem lehet elutazni, nem lelhet birtokba venni, nem lehet elfogyasztani. A boldogság az a belső élmény, hogy minden percünket szeretetben, méltóságban éljük. Az élet gazdagítása nem kincsvadászat. Nem lehet a sikert valahol kívül keresni. A kincs itt van bennünk. Csak fel kell tárni, fel kell fedezni. A titok az, hogy a „gyűjtögető” életet „ünneplő” (adakozó) életté kell változtatnunk.

Forrás: titok.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése