2014. július 15., kedd

Őselemek 4. - Föld

A föld, mint őselem maga a szilárd alapot jelképezi. Emellett még asszociálhatunk az állandóságra, a biztonságra, de mint női minőségű elem, a termékenységet is szimbolizálja. Ez utóbbiból pedig következik, hogy életadó, valami új tud belőle létrejönni, kifejlődik valami benne, egy új élet.
Az élet megújulásának ellentéteként ott van a halál is. A földbe tér vissza minden, ami már nem él, atomjaira bomolva, hullva hozz létre valami újat a halott anyagból. Úgyis jellemezhetnénk, hogy a föld a metamorfózis (teljes átalakulás) színtere. Hasonló, mint a tűz, de itt egy lassabb folyamat zajlik le.


Visszakanyarodva a fent írtakhoz, a földben nemcsak halál, hanem élet is van. Gondoljunk csak arra, amikor egy érett gyümölcs lehullik a fáról és ott marad. Jó esetben a mag ami benne van, ki fog hajtani. Maga a termés meghal, azért, hogy egy új életet tápláljon, míg az önmagát nem tudja a földön keresztül. Nem hiába szokták Föld Anyának is nevezni.


A föld minőségű emberekre jellemző a határozottság, a tisztánlátás, a két lábon állás a földön. Kicsit rugalmatlannak is lehetne őket nevezni, mert nem igazán szeretik a változásokat. Nehezen mozdulnak, hajlamosak önmagukba zárkózni. Mindig a realitások talaján állnak, nem szeretnek hiú ábrándokat kergetni, de ugyanakkor ha van céljuk, töretlenül hajtanak afelé, nagyon kitartóak tudnak lenni.


Összegezve a földet, mint őselemet maga az állandóság és biztonság, amely táplálni és éltetni, etetni tud. Szilárd elem a talpunk alatt, amely otthont ad. Számíthatunk rá, mint energia forrás, hiszen minden fa belőle/benne fejlődik ki és táplálkozik.
Te mennyire állsz két lábbal a földön?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése