2014. július 12., szombat

Őselemek 1. - Víz

Ahogy ígértem a négy elemi erőről is írok. Külön írok róluk, mert nagyon sok lenne egybe, azt gondolom.
Az első a víz. Lételem, életelem, igaz? Szokták így is mondani.Nélkülözhetetlen az élethez. A biológiai élet alapja és bölcsője is egyben, de ha belegondolunk akkor nem csak fizikailag van szükségünk rá, lelkileg is. Megfigyelted már vízparton ülve, pihenve mennyire megnyugtató a víz jelenléte? És amikor épp belecsobbansz? Feltöltődsz? Megnyugodsz? Netán lecsillapít?



A víz egy másik közeg, befogad, elnyel bármit, ami belekerül úgymond. A víz lelki minősége is maga az elfogadás, befogadás. Női minőséget is rejt, magába fogad, úgy mint ahogyan a nő méhe a megtermékenyített petesejtet, új reményt adva egy új életnek. Életet adó bölcső. A megfogant magzat is vízben van odabent! Ez mintegy védelmet is nyújt a fejlődő embriónak.
A feltöltődés is idetartozik, ehhez az őserőhöz.Feltöltődés igen, mert akár hová áramlik felveszi az edény, hely alakját. Így ebből értetődően az alkalmazkodás is ide tartozik. Visszakanyarodva a bölcsőre a folyók medre is bölcső alakú ha keresztmetszetben nézzük, de a tengerek és óceánok medre is hasonló hozzá.


A víz minőségű emberek mindig nyugodtak, barátságosak, elfogadóak, türelmesek és alkalmazkodók. Természetesen a víz is tud haragos lenni. Jaj annak, aki olyankor az útjába áll, amíg dühöng.
A víz az a közeg, ami lelassít, visszafog. Külön tanulni kell ebben a közegben a mozgást és a dinamikát. Gondoljunk a vízi élőlényekre, milyen a testük, áramvonalasak, így gyorsabbak. Alkalmazkodtak ehhez a közeghez. Az emberiség, mint elemi erőt ezt is megtanulta kezelni, a javunkra fordítani az előnyeit és (próbálja) kiküszöbölni a hátrányait. Az erejével mindig akkor találja szembe magát az ember, mikor valami katasztrófa történik a világban...rosszabb esetben, jobb esetben tengerparton nyaralva jól hátba vág egy "hullámocska" az első fürdőzés alkalmával...
Összefoglalva a víz, mint természeti őselem szimbolizálja a nyugalmat, az alkalmazkodást és az elfogadást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése