2014. augusztus 8., péntek

Szabad akarat

Gondolkoztál már azon, hogy a szabad akarat mekkora felelősség? Nem is érezzük, mert annyira nyilvánvalónak gondoljuk manapság. Azt tehetünk, amit akarunk, csak vállalni kell a következményeit.
Kisarkítva a dolgot dönthetsz élet vagy halál között...Tudom ez egy kicsit brutál, de így van.
Dönthetsz jó és rossz között. DE! Ki dönti el mi a jó és mi a rossz? A társadalom? A szabályok? Vagy te magad? Vagy Isten? Az a jó ebben az egészben, hogy úgy lettünk megalkotva, hogy érezzük mi a jó nekünk. Automatikusan ráérez az ember.
 A szabad akartunkat nagyban befolyásolja a társadalom, a neveltetésünk és a személyiségünk is. Uh, ez elég nagy téma és én nem igazán érzem elég otthonosan benne magam. Valamiért mégis manapság sokat gondolkozom ezen.
Igazából bármit meg tehetek... ha nem tetszik az, amit csinálok akkor változtathatok. Szabad csinálni és szabad nem csinálni és ez általában mindenre ráhúzható, csak vállald érte a következményeket. Minden döntésünknek lesz valamilyen következménye. A jó tettnek, hogy te is jót kapsz, a bűnnek pedig a bűnhődés...Csakhogy kicsit irodalmiasabbnak tűnjek... :D
Szabad jó dolgokra gondolnod, hiszen minden gondolattal teremtesz, sőt a szavaiddal is és a tetteiddel még inkább! És teszem fel a kérdést! Ha szabad jó dolgokra gondolnod, és jó dolgokat cselekedned, akkor mégis miért csinálják egyesek az ellenkezőjét? Miért rossz dolgok jutnak az eszükbe? Miért viselkednek a másik emberrel úgy ahogy? Miért dagonyáznak folyamatosan olyan dolgokban, amik sajnos nem visznek előbbre? Miért a problémákon rágódnak és miért nem a megoldáson?
Persze van rossz napja az embernek, de akkor is lehet normálisan viselkedni. Csak szabad akarat kérdése! A döntés rajtad áll, hogyan használod a szabad akaratodat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése