2014. június 25., szerda

Talentum


A minap eszembe jutott az a Példabeszéd, amiben a Gazda három szolgálójának talentumokat ad. Az első ötöt kap, a második kettőt, a harmadik egyet. Mindenki rátermettsége alapján kapta az érméket. Az első kettő megduplázta a vagyonát az utolsó pedig elásta, és nem tett semmit. Amikor az Úr hazatért mindannyian mérlegre kerültek: az első kettőt megdicsérte és beengedte a házba, viszont a harmadikat, aki gyáva volt elkergette.
Itt megtaláljátok az egészet:A talentumokról szóló példabeszéd


Ez a történet képletes, a címe is beszédes. A talentum szó tehetséget is jelent, olyan dolgot amiben jó vagy. Érdekes dolog ez, mert a suliban mindig arra buzdítanak, hogy legyél mindenben jó... igaz? Pedig inkább azt kellene erőltetni, amiben amúgy is jó vagy, hogy még jobb legyél. Azt a tehetség magot kellene fává növeszteni ami már kicsírázott benned. Ha meg tudod duplázni azt, amit kaptál miért ne tennéd meg? Nem kell félni, nem baj ha hibázunk, van lehetőség a kijavításra és tanulunk is belőle. Tudjátok: "A sikerhez vezető út kudarccal van kikövezve!" A kudarctól való félelem sok embert visszatart a cselekvéstől, de ha nem tesz semmit akkor sosem fog tanulni és a siker is elkerüli.


Mindannyian születéskor kaptunk képességeket. Egy kisgyerekből lehet bármi...ezt szoktuk mondani. A választás csak is rajta áll majd mit szeretne. Természetesen a szülői befolyás is fontos szerepet játszik ebben. Honnan kap biztatást, mivel kapcsolatban kap pozitív visszajelzést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése